13.10.17

ELIKADURA BURUJABETZA. SOBERANÍA ALIMENTARIA


ELIKADURA BURUJABETZA
Elikadura Subiranotasun gisa ulertzen dugu herriek elikagai osasuntsuak eta kulturalki egokiak direnak edukitzeko duten eskubidea, metodo iraunkorren bitartez ekoitziak, eta baita euren nekazaritza- eta elikadura-sistemak zehazteko duten eskubidea ere. Nekazaritza ekoizpen-eredu iraunkorra garatzen du, komunitateari eta ingurumenari onura ekartzen diotenak. Elikagaien tokiko ekoizpenari eta kontsumoari ematen dio lehentasuna. Elikagaiak ekoitzi, banatu eta kontsumitzen dutenen asmoak, beharrak eta bizimoduak kokatzen ditu elikadura-sistema eta politiken erdigunean, merkatuen eta enpresen eskarien aurretik.

SOBERANÍA ALIMNETARIA
Entendemos por Soberanía Alimentaria el derecho de los pueblos a tener alimentos sanos y culturalmente adecuados, producidos mediante métodos sostenibles, así como su derecho a definir sus propios sistemas agrícolas y alimentarios. Desarrolla un modelo de producción campesina sostenible que favorece a las comunidades y su medio ambiente. Da prioridad a la producción y consumo local de alimentos. Sitúa las aspiraciones, necesidades y formas de vida de aquellos que producen, distribuyen y consumen los alimentos en el centro de los sistemas y de las políticas alimentarias por delante de las demandas de mercados y empresas.

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